Start | Anteckningar | Motorcyklar | Recept | Temperaturer

Är man intresserad av rökning rekommenderas Johan Åkterbergs bok om rökning. Köp den!

Vad är meningen med livet? Bacon kommer nära…

  Vi började med att lägga sidfläsket i 10% saltlag i kylen där det fick stanna 4 dagar. Sedan sköljdes det av noga och torkades det i ca 3-3.5 timmar på 50°C i ugnen (1-1.5 timme räcker, men verkligheten kom ivägen) ställe som sålde mjukglass).

Rimmat och torkat

Tanken var att röka fläsket i ca 4 timmar i 65°C, men jag ville inte använda briketter eller gas till detta och var nog lite överoptimistisk med kolen. Det hela slutade med 3.5 timmar på 100°, men det var nog inget fel i det. Jag lade i ett par blötlagda bitar äppelträ i början för att ge lite karaktär på röksmaken.

 

“Rökning kan allvarligt skada din hälsa” – Socialstyrelsen

  En tanke var att låta sidfläsket svalna och sedan lägga det i kylen eller frysen för att det borde vara lättare att få tunna skivor, men barnen kom in i omgångar för att äta. Till slut tror jag att ungefär hälften försvann under uppskärningen. Det är ett bra betyg!

 

Knosingar?

Slutsats: Det hade varit bättre med tre dagar i saltlake. Slutresultatet blev jättebra, men ändå kanske något för salt. Tid och temperatur fungerade jättebra. Nästa gång provar vi med enris!